Matkalukemista vol.1.

Haruki Murakami: Sputnik – rakastettuni (Tammi, 2003)

 

Luettavia-listalla on jo pitkään ollut mentaalinen merkintä ”lue jotain Murakamilta”. Kun siis Stocmannin hullut päivät ystävällisesti myi kolmella eurolla Sputnik – rakastettuni pokkariversion sopivasti juuri matkan alla, ostin sen hetken mielijohteesta reissulukemiseksi.

Uskon, että ainoa oikea käsilaukkukoko on sellainen, johon mahtuu kirja mukaan. Hetken näytti siltä että periaate murtuu ylitäysien matkalaukkujen painon alla, mutta sopivan pienikokoisen Sputnikin onnistuin ujuttamaan mukaan.

Sputnik oli hyvää luettavaa Suomi-Saksa siirtymävaiheeseen. Yksi syy, miksi pidän junalla (ja laivalla, joskin laivaosuudesta en pidä) matkustamisesta erityisesti pidemmiksi ajoiksi ulkomaille siirryttäessä on se aika, joka matkustamiseen kuluu. Itse istuminen tai yöjunissa valvominen ei varmasti ole parasta antia, mutta pitkältä tuntuva matka antaa tilaa työstää muuttoa myös henkisesti. Antaa rauhassa itsensä olla välitilassa. Miettiä, että mitä päätöksiä nyt on tullut tehtyä.

Keskeneräinen matkakirja ruotsinlaivan elegantilla puupöydällä.

Murakamin kirjassa hengaillaan myös välitiloissa. Työn, kutsumuksen, mutta ennen kaikkea elämän itsensä suhteen. Rakastetaan, mutta ei tulla rakastetuiksi. Koetaan ruumiillisesti mutta työstetään hyvin paljon älyllisesti. Kirjoitetaan rehellisyyteen pyrkien auki sellaisten päätösten aivan toisenlaisia motiiveja, joista usein muille todetaan ”Tein näin koska uskon sen olevan järkevin vaihtoehto.”

Summa summarum: suosittelen, mutta älkää uskoko takakannen mainintaa ”salapoliisiromaanimaisuudesta”, tai ainakaan pettykö sen puuttumista.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kirjat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s