Museum im Kulturspeicher Würzburg

Würzburgin yliopistokirjasto on kuulemma hyvä. Päätin vierailla museoissa.

Ensimmäisenä suuntasin vuonna 2002 avattuun Museum im Kulturspeiher Würzburg -nimiseen taidemuseoon, jonka erikoisuutena ovat hyvin laajat konkreettisen taiteen kokoelmat.

2012-12-13 11.36.33

Kun sarja- tai pilakuvissa halutaan esittää kaikille tunnistettavalla (ja yleensä kyseiselle taiteen konventiolle irvailevalla) tavalla ”moderni tai abstrakti taide” (vaikka oikeasti ei tarkoiteta kumpaakaan), käytetään merkitsijänä tavallisesti ”söheröä kehyksissä” tai ”rautalankaveistosta jalustalla”. Kyseiset piirtäjät olisivat Kulturspeiher -museossa vieraillessaan puhjenneet riemastuneisiin ”I told you so!” -huudahduksiin. Tämä ei tarkoita, että esillä ollut taide olisi ollut söheröä tai rautalankaa. Päinvastoin, kokoelmat olivat varsin vaikuttavat. Ne vain edustivat yleisiä moderniin ja/tai abstraktiin taiteeseen liitettyjä mielikuvia hymyilyttävän hyvin.

2012-12-13 11.58.41

Museorakennus itsessään oli todella suuri, samoin kuin sen sisältämät kokoelmatkin. Ripustus perusnäyttelyn puolella oli varsin perinteinen. Esillä oli paljon veikeitä optisia illuusioita tuottavia teoksia. Jäinkin pohtimaan yksilöllisten havaintokokemusten erilaisuutta. Se, mikä omasta mielestäni toimii illuusion luomisessa erinomaisesti ei välttämättä avaudu maailmaa hieman eri tavalla havainnoivalle henkilölle lainkaan. Siksi olisin välillä kaivannut teemojen keskittämistä. Esimerkiksi erilaisia mustan ja valkoisen värin vuorottelulle perustuvia teoksia olisi ollut mielenkiintoista nähdä muutamia samassa tilassa.

Näkymä pohjakerrokseen.

Näkymä pohjakerrokseen.

Vaihtuvana näyttelynä museon pohjakerroksessa oli Herman Hessen maalauksia. Söpöä, mutta ei mitenkään erityisen iskevää. Olen myös hieman sitä mieltä, että isoa tilaa pitää käyttää isosti. Mikäli itse teokset eivät luonteensa puolesta ota tilaa haltuunsa, on ripustuksen tehtävä nostaa ne esille ja ohjata katsojan huomio itse asiaan. Tällä kertaa ainakin oma katseeni jäi harhailevaksi.

Paperitaidetta pedatilan edustaa piristämässä.

Paperitaidetta pedatilan edustaa piristämässä.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s