Suurin odotuksin

Amor Towles: Rules of Civility (Sceptre 2011)

 

Joululomalle on syytä varata jokin hyväksi ennakoitu kirja mukaan. Jos pahin toteutuu ja paketeista ei paljastu yhtään kirjaa etkä ole varautunut omalla opuksella, on joulun ydinsanoma – oma aika ja lukeminen suklaan säestyksellä – suuressa vaarassa.

Varmuuskirjaksi mukaan Suomen matkalle pakkasin mukaan Amor Towlesin ensimmäisen romaanin Rules of Civility. Odotukset olivat korkealla, luvattiinhan arvioissa ja esittelyteksteissä 1930-luvun New York sisältäen jazzia, ihmissuhteita, kulttuuria ja hohdokkaan elämän kuvajaisia.

2013-01-02 10.08.40

Jostakin syystä kirja ja minä emme kuitenkaan aivan päässeet samalle aaltopituudelle. Lukukokemus itsessään oli kyllä varsin nautittava, ja voin suositella (ja lainata) kirjaa eteenpäin samoista aihepiireistä kiinnostuneille tai tavallani niiden estetiikasta suuresti nauttiville. Jotain jäi kuitenkin puuttumaan.

Ensinnäkin uskon, että lähdin lukemaan hieman liian kovin odotuksin. Kirja, joka kertoo sisältävänsä kaiken mitä kuvittelen haluavani täydelliseltä hyvän mielen eskapismikirjalta ei pakostakaan voi täyttää siihen ladattuja odotuksia. Toisekseen huomioni kiinnittyi selvästi aina hieman väärään suuntaan. Olin kirjan kanssa usein kuin juhlissa, joissa ne oikeasti hauskat asiat tapahtuvat aina keittiössä, silloin kun itse istut olohuoneessa.

Parasta antia olivat, noh, juurikin kuvaukset 1930-luvun New Yorkista, sekä eräänlainen peloton can do -asenne naisten urakehityksen näkökulmasta. Fiktio fiktiona, mutta on silti mukava lukea esimerkkejä päättäväisestä ja luovasta oman uran edistämisestä.

 

Yksityiskohta Sean Freemanin taidokkaasta kansi-designista.

Huonolaatuinen yksityiskohta Sean Freemanin taidokkaasta kansi-designista.

Ps. Tänäkään jouluna ei varakirjaa tarvittu, vaan allekirjoittanut sai aaton jälkeen valita lukemisensa neljän romaanin (joista yksi saksaksi, huh) ja yhden matkaoppaan joukosta. Kiitokset asianosaisille, raportteja seuraa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under arjen kuvat, kirjat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s