Von der Heydt Museum Wuppertal

Peter Paul Rubens

 

Muutaman viivästyksen jälkeen lähdimme viimein eilen sunnuntaina katsastamaan asuntoamme lähimpänä sijaitsevan museon, eli Von der Heydt Museum Wuppertalin. (Kyseessä on siis kaupungin nimekkäin museo – jo aikaisemmin mainitun Kunsthallen isoveli.) Esillä oli museon mittakaavassa selvästi suuren luokan panostus: yhdessä Königlichen Museum für Schöne Künste in Antwerpenin kanssa tuotettu Rubens-näyttely, jonka markkinointibudjetti on näkynyt katukuvassa jo hyvän tovin.

2013-01-06 14.15.45

Vaikka barokki ei taidesuuntana henkilökohtaisesti onnistu houkuttelemaan, kannatti näyttely ehdottomasti käydä katsomassa. Oikeastaan minkä tahansa tyylisuunnan eräänlaista huippua tai lakipistettä esittelevä näyttely on lähes poikkeuksetta mielenkiintoinen. Erityisesti ajatuksella toteutetuista näyttelyistä saa usein valaisevan näkökulman eri ajan tapaan hahmottaa maailmaa ja ihmisen paikkaa siinä.

Rubensin kohdalla mieleeni nousi Wäinö Aaltosen museossa joulukuussa avautuneen näyttelyn innoittama Kuutti Lavosen haastattelu Helsingin Sanomissa. Barokista usein omaan työhönsä ammentava Lavonen sanoo siinä tyylisuunnan ihmiskäsityksen olleen edeltäjäänsä verrattuna lihallisempi, ihmismäisempi ja jopa raaempi. Huolimatta siitä että luin artikkelin sen enempää syventymättä, nousi kyseinen ajatus mieleeni useamman kerran Rubensin töitä katsellessani. Maailman- ja ihmiskuvan erilaisuuden ääneen pohtiminen toi uutta syvyyttä myös teosten aiheille. Suurten tunteiden maailmassa vaikuttavat suuret poikkeusyksilöt, suuret kertomukset ja suuret visiot – kaikessa inhimillisesti kuviteltavissa olevassa yltäkylläisessä loistossaan tai kaameudessaan.

2013-01-06 16.07.23

Julkisivu keskustan kävelykadulle. 

Itse museosta olin myös positiivisesti yllättynyt. Näyttelytilat olivat isommat kuin päältä katsoen olisi arvannut, ja ripustus erityisesti Rubens-näyttelyssä toimi hyvin. Vaihtelevuutta löytyi ja tilaa teosten katsomiseen oli jätetty tarpeeksi. Erityisesti pidin erilaisista tapettiratkaisuista, jotka toivat muutoin niin valkoiseen taidemuseotilaan barokin raskaita ja tummia sävyjä, pyrkimättä silti erityisen autenttiseen tunnelmaan. Miinusta oli kaikkien tekstien saksankielisyys – edes paperiesitteitä en löytänyt englanniksi.

Taustalla ensimmäisen salin tapetteja. Osa teoksista oli vitriineissä kuvassa näkyvien seinäkkeiden toisilla puolilla.

Taustalla ensimmäisen salin tapetteja. Osa teoksista oli vitriineissä kuvassa näkyvien seinäkkeiden toisilla puolilla.

Museokahvila oli sievä ja saksalaiseen tapaan kohtuuhintainen.

Museokahvila oli sievä ja saksalaiseen tapaan kohtuuhintainen.

Ja kahvittelijat tyytyväisiä.

Ja kahvittelijat tyytyväisiä.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide, Wuppertal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s