Pinakothek der Moderne

Sekametelisoppaa ja kiertoteitä

Viime viikon keskiviikkona päätin pitää Pinakoteekki-päivän, ja aloitin mieluisammaksi ennakoimastani Pinakothek der Modernesta. Kaikkiaan Pinakoteekkeja on Münchenissa kolme: Alte, Neue ja Moderne. Lisäksi ostamallani päivälipulla pääsi vielä lähellä sijaitsevaan Museum Brandhorstiin ja hieman kauempana olevaan Samlung Schackiin. Mainittakoon että kyseiset museot on kyllä teoriassa mahdollista käydä yhtenä päivänä katsomassa, mutta aika hardcore-kierrokseen saa siinä tapauksessa varautua. Koska 12 euroa päivälipusta oli kuitenkin mielestäni varsin edullinen hinta, päätin ostaa sen ja käydä museoita läpi jaksamisen mukaisesti (lopputulos: 3).

2013-01-30 11.24.15

Eniten etukäteen odottamani Moderne kuitenkin tuotti pienoisen pettymyksen, mutta listataan ensin hyvät puolet. Positiivisen vaikutuksen tekivät Modernen hieno – vaikkakin nykytaiteen museoille tällä hetkellä hyvin tyypillinen – arkkitehtuuri, valtavat näyttelytilat, asiantuntemuksella tehdyt erikoisnäyttelyt ja laajat kokoelmat. Nämä ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita Modernen kokoiselta museolta on mielestäni lupa odottaakin. Osien summa ei silti nostanut kokonaisuutta erinomaiseksi, tai muista vastaavista (hyvin samanlaisista) museoista erottuvaksi.

2013-01-30 11.44.53

2013-01-30 11.47.45

Voi olla että vaikutelma johtui siitä, että juuri mikään erikoisnäyttely ei tällä kertaa erityisesti innostanut, tai että vastaavanlaisten valkoisia-suuria-tiloja-ja-näyttävää-betoniarkkitehtuuria -museoiden turnauskestävyys alkaa jo itselläni olla koetuksella. Lisäksi kassan töykeähkö (ja kielitaidoton) palvelu ja korjausrakentamisesta aiheutunut portaiden käyttökielto osassa rakennusta (kiertoreitistä tuli todella pitkä) eivät todennäköisesti parantaneet tunnelmaa.

2013-01-30 11.25.48

Pinakothek der Modernen katon alla samassa rakennuksessa majaa pitävät myös Münchenin arkkitehtuurimuseo, sekä laaja design-osasto. Arkkitehtuurimuseossa oli juuri avautunut uusi Der Architekt -näyttely, jonka sisään oli upotettu käsittämätön määrä tietoa arkkitehdin ammatin eri puolista, todellakin aina muinaisesta Egyptistä lähtien. Varmasti kiinnostava näyttelykokonaisuus aiheen ystäville. Sen sijaan design-osastosta museon pohjakerroksessa en löytänyt päätä enkä häntää. Valtava määrä hyvin eri (jos millään) tavoin toisiinsa suhteutuvia esineitä, ahdas vaikutelma ja kaikkien huonekaluja isompien visuaalisten kiintopisteiden puuttuminen tekivät kokonaisuudesta itselleni lähinnä kaoottisen. Jatkossa Moderneen suunnistaisin, mikäli tiedossa olisi jonkin erityisesti kiehtova erikoisnäyttely – muuten Münchenin museokentällä on paljon muutakin nähtävää.

Symppasin: Veronika Kellndorferin "French Window", 2012.

Symppasin: Veronika Kellndorferin “French Window”, 2012.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s