Jüdisches Museum München

Tammi-helmikuun vaihde on monille museoille otollista näyttelyidenvaihtoaikaa. Vuodenvaihteen ympärille ajoittuvat vapaat ovat päättyneet ja kevään retkeilykauteen on vielä aikaa. Vaihtuvan näyttelyn vaihdon keskelle osuin minäkin Jüdisches Müseum Münchenissa vieraillessani, siksi vain lyhyehkö luonnehdinta luvassa.

2013-02-01 15.25.58

Münchenin juutalainen museo sijaitsee keskustassa, St. Jakobs Platzilla, yhdessä samaan kokonaisuuteen kuuluvan synagogan kanssa. Pohjakerroksessa sijaitsevan perusnäyttelyn teema on Voices_Places_Times (Zimmen_Orte_Zeiten), ja se pyrkii esittelemään erityisesti Müncheniin sijoittuvaa juutalaista kulttuuria ja historiaa. Perusnäyttelyä kiertäessä vastaan tuli muutamia hyviä ideoita, mutta kokonaisvaikutelma jäi sekaiseksi. Tuntui kuin näyttelyä suunnitelleilla kuraattoreilla olisi ollut kova tarve keksiä joka ikiseen kohteeseen jokin uusi, yllättävä ja mielellään interaktiivinen lähestymistapa. (Väärinkäsitysten välttämiseksi: kannatan lämpimästi uusien, yllättävien ja interaktiivisten lähestymistapojen käyttöä museoissa, mutta nyt näyttelyn sisältö ja ennen kaikkea sisäinen koherenssi tuntuivat kärsivän näiden paineessa.)

Parasta antia oli ehdottomasti Jordan B. Gorfinkelin Everything’s Relative -sarjakuvatilaustyön nostaminen näyttävästi seinälle näyttelyn loppupuolella. Sarjakuva on tässä(kin) onnistunut tavoittamaan jotain sellaista, jonka ympärillä pelkkä teksti tanssisi, mahdollisesti tuloksettomasti, pitkiä kiertoteitä. Koko “tarinan” voi lukea alusta lähtien täältä. Alapuolen kuva täältä.

Advertisements

Leave a comment

Filed under arjen kuvat, kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s