Kinder- und Jugendmuseum München

Haus gedacht: Arkitektur planen, bauen, gestalten

Münchenin lasten- ja nuortenmuseo sijaitsee aivan päärautatieaseman tuntumassa. Museossa ei ole pysyvää näyttelyä, vaan koko tila on aina varattu vaihtuvan temaattisen näyttelyn käyttöön. Toiminnallisuuden kerrotaan olevan museokokemuksen ytimessä: aiheet on laadittu tekemällä opittaviksi.

2013-02-05 14.31.59

Vierailuni aikana esillä oli arkkitehtuuria, rakentamista ja kaupunkisuunnittelua käsittelevä näyttely. Pääsylipun myynyt asiakaspalvelija ihmetteli ystävällisesti, kuulunko kenties jonkun ryhmään ja kieltävän vastauksen saatuaan tarkensi vielä että ymmärränhän varmasti museon olevan erityisesti lapsille suunnattu. Ymmärsin kyllä, ja erityisesti lapsia yritin tarkkailla.

2013-02-05 14.34.46

Alkuun nimittäin olin sitä mieltä, että tila oli jäsennetty hyvin kolkosti ja vaikeaselkoisesti. Tietoa oli tarjolla todella paljon, ja arkkitehtuurin eri puolia valottaviin esimerkkeihin (miten taloja rakennetaan maanjäristyksen kestäviksi tms.) oli selvästi panostettu. Tämä ei kuitenkaan yksistään riitä, jos esimerkit ja toiminnalliset kohteet rajoittuvat lähinnä palikoihin laatikoissa ja ohjeisiin laatikoiden vieressä. Mitään ”valmista” ei oikeastaan ollut esillä, kaikki kohteet olisi pitänyt itse rakentaa alusta asti (ystävällinen henkilökunta oli kyllä kävijöiden apuna tarvittaessa), samalla ilmeisesti arkkitehtuurin periaatteita omaksuen.

2013-02-05 14.41.36

Alakerrassa oli työtila ryhmille, ja uskon että varsinkin hieman vanhemmat lapset ja nuoret voivat opastuksen kanssa hyvinkin saada käynnistään paljon irti. Museossa leikkiviä pienempiä lapsia pirstaleisuus ei häirinnyt: palikoista kun saattoi rakentaa ohjeiden vastaisesti oman mielikuvituksen mukaisia luomuksia. Näytti siltä, että olin itse se kriittisin kävijä, joka kaipaa joka näyttelyltä laadukasta ja visuaalisesti korkeatasoista tiedon esittämistä. Ehkä olisi pitänyt vain syventyä rauhassa rakentamaan palikkatorneja.

2013-02-05 14.37.26

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s