Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung

Schinkel – Arkitekt Maler Designer

Keskeisestä sijainnistaan Münchenin vilkkaimman kauppakeskustan tuntumassa huolimatta vierailu Hypo Kunsthalleen toteutui vasta kaupunkivisiitin loppupuolella. Syy oli hyvin käytännönläheinen: odotin maanantaita saapuvaksi, sillä silloin muuten jokseenkin hintavat sisäänpääsymaksut (vaihtelevat näyttelyittäin, nyt perushinta oli 11e) ovat aina -50% alennuksessa.

2013-02-04 14.53.24

Kunsthalle esittelee aina yhden vaihtuvan näyttelyn kerrallaan. Omalla vierailukerrallani tarjolla oli varsinaista herkkua kaikille 1700-1800-lukujen faneille, nimittäin Karl Friedrich Schinkelin erittäin monipuolista elämäntyötä esitellyt Schinkel – Arkitekt Maler Designer -näyttely. Näyttelyn ”modernin airueeksi” nimittämältä Schinkeliltä (1781–1841) esiteltiin näyttelyssä töitä todella laajalla skaalalla: arkkitehtipiirroksista paperinukketeatteriin ja oopperalavasteista käyttöhuonekaluihin.

2013-02-04 12.59.12

Parasta kokonaisuudessa oli sen kaikenkattavuus. Vaikka Schinkelin yksittäisistä töistä taidekriitikot ja muut asiantuntijat voivat varmasti esittää monenlaisia mielipiteitä, toimi tämä hyvin erilaisen aineiston saman katon alle kokoaminen oivallisesti. Parhaimmillaan kävijä sai aavistuksen 1800-luvun alun hengestä: nykyisyyden ja tulevaisuuden sisällään pitämistä mahdollisuuksista niin kuin aikalaiset ovat niitä hahmottaneet. Vaarana olisi ollut sortua kertomaan yksisilmäistä poikkeusyksilöhistoriaa, mutta ainakin itselleni päällimmäiseksi jäi tuntemus aikakauden kuvasta henkilökultin sijaan (vaikka kyllä Schinkel-pyhiinvaeltajiakin näyttelyssä näkyi). Pidin myös vahvasta värien käytöstä ripustusta tukemassa: tummia punaisia, sinisiä ja vihreää. En muista näyttelytiloista (jotka muuten ovat huomattavasti suuremmat kuin ulkoa päin saattaisi arvata) yhtäkään valkoista seinää. Tekstejä oli sopivasti ja kaksikielisesti tarjolla, kiitokset myös siitä.

2013-02-04 12.59.01

Urputtaa pitää sitten käytännön järjestelyistä. Inhoan nimittäin säännönmukaisesti erilaisia ”pakkorahastuksen” muotoja, tyyliin: lippu maksaa 11 euroa ja pakollinen narikka sitten vielä 1,30 euroa tähän päälle. 1,30 euroa! Ei ihme että narikkatyöntekijöillä oli jatkuvasti kiire ja pitkät jonot kun varmasti on helppo antaa tuosta summasta rahaa takaisin. Sisällyttäkää nyt ihmeessä tuo summa siihen lippuhintaan tai asentakaa itsepalvelulokerikoita niin kevenee kaikkien vierailu. Palvelu oli muutoinkin harmi kyllä kautta linjan epäystävällistä: kassalla, narikassa, saleissa, kahvilassa, ei hyvä. Mutta laadukkaiden näyttelyiden perässä Hypo Kunsthalleen kannattaa todennäköisesti jatkossakin suunnata, vierailu onnistuu sijainnin puolesta vaikka selvästi lyhyemmänkin päivävisiitin aikana.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s