Alte Pinakothek

Doch, viimeinen museoarvio Münchenista viimein käsittelyssä. Suhteessa Münchenin museoportaalin listaamiin 63 museoon täytyy parin viikon reissun saldona olleisiin 12 kohteeseen olla varsin tyytyväinen.

2013-01-30 11.20.04

Viimeinen museo kuului Euroopan museoiden raskaan sarjan edustajiin, vierailukohteena oli nimittäin 1300–1700-lukujen vanhempaa taidetta esittelevä Alte Pinakothek. Alte kuului kyllä ensimmäisten joukossa listaamiini Münchenin must-see -museoihin, mutta käynti viivästyi seuraksi lupautuneen keskiajantutkijan toipuessa flunssasta. Viivästys kuitenkin kannatti, sillä lopulta sain siihen asti varsin yksinäisille museokierroksille poikkeuksellisesti jopa kaksi tutkijaa seurakseni. Yhdistelmä toimi, ja muistin taas kuinka hauskoja kohteita museot ovat myös porukalla tutkiskella.

***

(Sivuhuomio: yleisesti olen sitä mieltä, että museot ovat mahtavia ryhmäkohteita. Jos kuitenkin esimerkiksi työporukan on tarkoitus viettää museossa rentouttavaa yhteisaikaa tai vaikkapa tyky-päivää, kannattaa opastuksen tilaamista harkita huolellisesti. Haluatteko asiantuntevan opastetun kierroksen, vaiko sittenkin vain viihtyä kulttuurin äärellä vailla sen kummempaa ohjelmaa? Opastuksesta saa useimmiten paljon irti, mutta omatoiminen kiertely, kommentointi ja ihmettely ei ole lainkaan ”arvottomampi” vaihtoehto: se saattaa tarjota syventävän hengähdyshetken erityisesti muutoin hyvin ohjelmallisen päivän osana.)

2013-02-07 15.41.38

Takaisin Alteen palatakseni, kehuttava on erityisesti kokoelmien vanhinta puolta (Dürer ja kumppanit), johon oli ihana vaihteeksi syventyä useamman salin verran. Kiitos myös siitä, että näitä varhaisia töitä ei ollut ripustettu modernin taidemuseoideaalin valkoisille seinille, vaan värejä oli jälleen uskallettu käyttää. Samoin muun muassa 1600-luvun taiteen ripustus hyvin runsaiksi kokonaisuuksiksi teki mielestäni oikeutta teosten syntyajan hengelle. Pitkä miinus tulee suoraan kehyksiin (aijjai!) kiinnitetyistä teoskylteistä, joihin ei myöskään mahtunut taiteilijan ja teoksen nimen lisäksi juuri mitään muuta informaatiota. Onneksi kierroksen loppupuolella huomasin, että kylttien uusiminen oli aloitettu, ja että uudet kyltit olivat lisäksi kaksikielisiä.

2013-02-07 16.00.01

Alten paikka Münchenin must-see -museolistalla oli kaikkiaan varsin ansaittu, vaikka kehottaisinkin jatkossa pyrkimään poispäin (usein Vanhan ja Arvokkaan Taiteen) museoita vaivaavasta itsensä hieman turhan vakavasti ottavasta jäyhästä tunnelmasta. Myös vanha taide voi ja saa olla hauskaa ja hilpeyttä herättävää, vailla paheksuvia katseita valvojien suunnasta.

Etualalla luonnos Rubensin työhön "Löwenjagt", takana näkyvässä salissa lopullinen teos.

Etualalla luonnos Rubensin työhön “Löwenjagt”, takana näkyvässä salissa lopullinen teos.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s