Tummakielinen lukukoukuttaja

Katja Kettu: Kätilö (WSOY, 2011)

Luin Katja Ketun Kätilön jo oikeastaan heti joulun jälkeen, mutta paljon huomiota saaneen kirjan tunnelmointi on jäänyt muun kirjoittamisen jalkoihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Kätilö ei olisi ollut kiinnostava tai että siitä ei olisi juuri mitään sanottavaa – päinvastoin.

Ahmaisin kirjan kahdessa illassa. Vetävyyttä ja juonenkäänteitä ei siis jäänyt puuttumaan. Suurin syy nopeaan lukutahtiin oli kuitenkin itse tekstin valtava intensiivisyys. Ketun kielenkäyttöä on useissa arvioissa luonnehdittu voimakkaaksi ja omaperäiseksi, ja näihin kuvailuihin on Kätilön lukemisen jälkeen helppo yhtyä. Kiitosta antaisin myös rehellisestä yrityksestä tavoittaa jotain siitä epävarman nykyhetken kokemisesta, jonka aikalaiset Lapin sodan aikana ovat kohdanneet. Liian usein lähes mitä tahansa sotaa koskeviin arjen kuvauksiin hiipii mukaan jälkiviisaus, johon vain sotaa sen päättymisen jälkeen tarkastelevilla tahoilla on varaa. Tässä suhteessa Kätilö oli virkistävä poikkeus.

2013-01-06 18.07.43

Tuttavapiirin sisällä korviini on kantautunut kritiikkiä paitsi (varmasti osin kustantajan huolimattomuuden piikkiin laitettavista) virheistä saksankielisissä osuuksissa, myös lääketieteellisen uskottavuuden venyttämisestä hieman liian pitkälle. Oma asiantuntemukseni ei ulotu näitä seikkoja arvioimaan, mutta tiedän kokemuksesta miltä tuntuu kun oman erikoisalan ”totuuksina” esitetyt asiat vievät epäjohdonmukaisuudellaan pohjan koko lukunautinnolta.

Itse kritisoisin hieman Kätilön naiskuvia. Kenties jokseenkin paradoksaalisesti, sillä kyseessä on joka tapauksessa kaivattu ja paikkaansa puolustava tuore (nais)näkökulma tärkeisiin Suomen historian tapahtumiin. Lukiessa tuntui kuitenkin, että päähenkilön lisäksi muita (edes oman mittapuunsa mukaan) loogisesti toimivia naishahmoja ei kirjaan mahtunut. Poikkeukselliset ammatit, olosuhteet, sijainti – totta kai. Mutta silti. Suosittelen joka tapauksessa lämpimästi Kätilön lukemista ja suomen kielen käytön täydestä potentiaalista nauttimista.

Ps. Jos kätilöiden ammatti historiallisesta näkökulmasta katsottuna kiinnostaa, voi tarttua varmasti faktat suoriksi saattavaan Kirsi Vainio-Korhosen tuoreeseen Ujostelemattomat Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa –teokseen, jolle myönnettiin tammikuussa Vuoden tiedekirja -palkinto.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kirjat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s