Filmmuseum Landeshauptstadt Düsseldorf

Filmmuseum Düsseldorf on huomattavasti suurempi kuin päältä katsoen uskoisi. Panin elokuvamuseon sisäänkäynnin puolihuolimattomasti merkille jollakin Düsseldorf-visiitilläni viime vuoden loppupuolella, mutta käynti ajankohtaistui vasta kun pohdimme vieraiden kanssa ohjelmaa sateiselle Düsseldorf-päivälle.

2013-02-23 12.50.25

Onneksi kävimme – filmmuseum nimittäin levittäytyy kolmeen laajaan näyttelykerrokseen, pitäen sisällään valtavan määrän kokoelmia ja teemoja. Tietoa riitti niin elokuvan varhaisvaiheista, lavastuksesta, erikoistehosteista, kuuluisista näyttelijöistä, klassikkofilmatisoinneista kuin studiotekniikastakin. Erittäin laaja-alainen aihejoukko ja teemojen kirjo – oikeastaan tarkemmin sanottuna esillepano – oli samalla myös museon suurin ongelma. Eteneminen kuuluisien elokuvien vintage-pukujen keskeltä suoraan varjoteatteriin ja elokuvatekniikan kehitykseen vaati vierailijalta hieman orientoitumista. Pakkaa sekoittivat myös kronologisen ja temaattisen esitystapojen päällekkäisyys ja vuorottelu, kummankaan selvästi hallitsematta koko kokonaisuutta.

2013-02-23 12.50.56

Kritiikistä huolimatta filmmuseum on mainio vierailukohde elokuvasta miltä tahansa kannalta kiinnostuneille. Museo toimi selvästi myös hyvin klassisen salapoliisiteeman mukaan pukeutuneille, ilmeisemminkin alakouluikäisten syntymäpäiväkierroksella olleille innokkaille vieraille. Itselleni parasta antia olivat ehdottomasti erilaiset laitteet, joita käyttämällä oppi paljon liikkuvan kuvan periaatteista. Kuvittelisin, että museo olisi erittäin hyvä kohde digiaikana kasvaneille koululaisille, joille esimerkiksi perinteisten piirrettyjen tekniikka ei ole niin tuttu. Suuren kiitoksen ansaitsevat ne useat kohteet, joissa kävijä pääsi itse käyttämään, kurkistamaan, pyörittämään tai kokeilemaan – esimerkiksi trikkikuvassa olemista.

2013-02-23 12.45.41

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s