Villa Giulia

Rooman museoista – erityisesti vähänkään vanhemmista – kirjoittaessa ajautuu aina vaikeuksiin. Tuntuu, että pitäisi tietää ja sitä myöten kontekstoida valtava faktamäärä aiheen ympäriltä: museorakennus itsessään on aina arkkitehtuuriltaan vähintäänkin ainutlaatuinen, sen sisältämillä esineillä on oma, lähes poikkeuksetta eri aikaan sijoittuva taustansa, joka puolestaan on eri asia kokoelmien historian kanssa. Näin on toki useissa muissakin museoissa, mutta Roomassa riittämättömyyden tunne jostakin syystä korostuu, ja epämääräinen selittely tai vaihtoehtoisesti epätoivoinen faktojen metsästys alkaa. Yritän silti jatkossakin pysyä tunnelmien ja hyvien ideoiden tallentamisessa, unohtamatta kriittisiä silmäyksiä esillepanoon ja/tai ripustukseen. Faktaa ikuisesta kaupungista voi sitten ahmia vaikka niistä matkaoppaista tai Wikipediasta.

2013-03-16 16.49.27

Selittelyistä seuraavaksi museoon. Lauantain käyntikohteena oli Villa Giulia: etruskien historiaa hulppeissa renessanssihuvilahuoneissa esittelevä museo. Näyttelytiloja oli selvästi hiljattain uudistettu – esimerkiksi tekstit löytyivät myös englanniksi – ja työt olivat edelleen käynnissä osissa museota.

2013-03-16 15.14.08

Varsinaisesti etruskien historiasta kiinnostuneille museo tarjoaa taatusti tuhdin tietopaketin, ja esimerkiksi etruskihautojen rekonstruktioihin kurkistus oli mielenkiintoinen kokemus. Yleisesti Villa Giulia lukeutuu silti Rooman museokategoriaan ”paljon ruukkuja ja niiden osia”, mutta esillepano ei kuitenkaan ollut aivan puuduttavimmasta päästä. Kokemiseen vaikutti varmasti myös museon koko, joka oli aamupäivän mittaiselle museovisiitille varsin sopiva – sitä paitsi ruukkujen ihailun sopivasta kestosta saa toki muutenkin päättää itse. Bonuksena saattoi kierroksen jälkeen kävellä villan sisäpihan rakennetta ja puutarhaa ihailemassa, jotka kyllä olivat ihailun arvoiset.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s