Palazzo delle Esposizioni

Helmut Newton. White Women / Sleeples Nights / Big Nudes

Vaihteeksi hieman nykytaide-Roomaa. Palazzo delle Esposizionissa oli esillä suurehko, noin kaksisataa kuvaa kattanut Helmut Newton näyttely, joka tietysti piti käydä katsastamassa. Näyttelyotsikon mukaisesti kuvat olivat peräisin Newtonin kolmesta ensimmäisestä (näyttelytekstien mukaan ”legendaarisesta”) kirjasta: White Women ilmestyi 1976, Sleeples Nights 1979 ja Big Nudes 1981.

Kokonaisuus oli kiinnostava katsella. Teokset oli ryhmitetty selkeästi kirjojen kronologian mukaan – lisäksi kunkin kirjan kuvia majoittavat salit oli maalattu selkeästi toisistaan erottuvin voimakkain värein (turkoosia, tummaa violettia), jotka taustoittivat kuvia tehokkaasti. Ripustus oli omaan makuuni hieman liian tiheä ja ajoittain spottivalot häikäisivät vedosten pinnasta ikävästi. Muutoin teosten ryhmittely toimi mielestäni hyvin, ja lyhyehköt tekstit taustoittivat sopivasti alastonkuvien tematiikkaa.

2013-03-28 18.17.19

Teksteissä kuitenkin myös häiritsi tarve toistaa ja todistella yhä uudelleen, kuinka Newton tosiaan on taiteilija. Kenties kyseessä oli tarve edelleen perustella alastonvalokuvia näyttelytiloissa, vaikka haluaisi uskoa tällaisen todistelun olevan jo mennen talven lumia. Mielenkiintoisesti myöskään ympäri kaupunkia levittyvissä näyttelyn julisteissa en ole nähnyt lainkaan alastomuutta, Newtonin tunnusmerkkiä. Huvittavaksi (joskaan ei yllättäväksi) asian tekee se, että ilmeisesti julisteissa esiintyvässä alastomuudessa ei ole mitään ongelmaa, mikäli kyseessä on maalaustaide, mielellään vanhalla mestarilla höystettynä.

Newton-näyttely sopi hyvin Roomaan – alastonpatsaiden pääkaupunkiin. Saleissa kulkiessa saattoikin hiljaa mielessään rakennella yhteyksiä ja erilaisuuksia aiheen ”alaston nainen” kuvaamisen pitkään historiaan. Newtonin teosten vastaanoton pohtiminen oli hyvä hetki reflektoida myös oman ajan tekopyhyyksiä.

2013-03-28 19.02.38

Vinkkinä: pois lähtiessä (tai Via Nazionalea pitkin muuten kulkiessa) kannattaa muuten poiketa Esposizionin kirjakauppaan, joka museokaupoille jopa hieman poikkeuksellisesti todella keskittyy laajaan ja laadukkaaseen kirjatarjontaan.

Advertisements

1 Comment

Filed under museot, taide

One response to “Palazzo delle Esposizioni

  1. Pingback: Museum für Fotografie | frau Ylänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s