EUR ja Abbazia delle Tre Fontane

Rooman klassisuuden uuvuttamana tai muuten vain maisemanvaihdosta kaipaavana EUR on mielenkiintoinen ja mukavan kokoinen päiväretkikohde. Italian fasistihallinnon aluilleen laittama suuruudennälkäinen arkkitehtuuri on jo itsessään näkemisen arvoista, mutta alueelta löytyy kiinnostuneille myös useita museoita. Suosittelen kuitenkin tarkastamaan museoiden aukioloajat erityisen huolellisesti etukäteen – kantapään kautta opimme niiden noudattavan enemmän liike-elämän keskuksen virkamiesaikatauluja kuin pitkiin aukioloaikoihin tottuneen turistin museokiertelyhalua.

2013-04-06 13.58.05

Suurta harmia suljetut ovet eivät silti aiheuttaneet – kaupunginosaan oli varsin mukava tutustua kävellen ympäriinsä kierrellen. Kansallisen varhaiskeskiaikaan keskittyvän museon alakerroksessa törmäsimme lisäksi ilmaiseen (ja paremmin auki olevaan) valokuvanäyttelyyn EURin rakennustöistä ja alueen loppuun saattelemisesta sodan jälkeen 50- ja 60-luvuilla. Nostalgiamatkan lisäksi mustavalkokuvat tarjosivat mainion kurkistusaukon itseään kokoon kursivaan Italiaan – niissä saattoi myös nähdä EURin mahtipontisen arkkitehtuurin ilman katukuvaa nykyajassa sekoittavia moderneja lisäyksiä.

2013-04-06 13.42.06

EURin jokseenkin vieraannuttavan kaupunkitilakokemuksen jälkeen voi suunnata hieman pääväylältä syrjässä sijaitsevaan Abbazia delle Tre Fontaneen. Kolmen lähteen luostari on syntynyt paikalle, jossa perimätiedon mukaan apostoli Paavalin miekalla mestattu pää pomppasi kolme kertaa synnyttäen samalla kolme lähdettä. Luostariympäristö oli todella kaunis ja kohde mielenkiintoinen. Positiivisen vaikutelman syntyä edesauttoi varmasti luostarin oma – lähinnä erilaisiin alkoholijuomiin keskittynyt kauppapuoti, jonka kylmä sitruunajuoma viilensi mukavasti ensimmäisiä todella lämpimiä kevätpäiviä.

2013-04-06 15.37.17_2

Vinkin luostarivierailuun poimin muuten Suomen Rooman-instituutin Fenestra Finnorum -blogista, jota lukiessa voi muutenkin tunnelmoida suomalaisten tieteen- ja taiteentekijöiden kokemuksia roomalaisesta elämänmenosta – suosittelen tutustumista.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s