Macro | Museo d’arte contemporanea Roma

Rooman kunnallinen nykytaidemuseo Macro sai tilaisuuden näyttää kyntensä MAXXIn pienoisen pettymyksen jälkeen. Nettisivut lupailivat hyvää tarjontaa ja ostinkin heti yhdistelmälipun Macroon ja museon Testaccion kaupunginosassa sijaitsevaan sivutoimipisteeseen. Plussaa yhdistelmälipun pitkästä (7 vrk) voimassaolosta, miinusta jokseenkin vaikeasti navigoitavien nettisivujen pitäytymisestä pelkässä (!) italiankielisyydessä (tai sitten selaus oli niin vaikeaa että en vain löytänyt englanninkielistä kääntöpainiketta).

2013-04-09 14.50.59

MAXXIn harmaan betonin jälkeen Macron aulatila oli ihanan raikas: värikäs lasikatto ja punaiset audiorioseinät tasapainottivat muuten mustaa kokonaisuutta. Ylilyöntejäkin näkyi: väriä vaihtava WC-tila muine erikoisine ratkaisuineen vaikutti nokkeluudessaan jopa hieman vaikeakäyttöiseltä – ainakin hieman normikävijän ulkopuolisesta perspektiivistä katsottuna.

2013-04-09 15.32.37

Paikan päällä kävi lisäksi ilmi, että olin kuitenkin lukenut nettisivuilla ilmoitettuja päivämääriä hieman kieroon (vuosien ilmoittaminen päivämäärien perässä olisi ehkä selventänyt asiaa): avoinna olivat vain pienemmät sivugalleriat ja puolet suurimmasta näyttelytilasta. Siellä esillä ollut, Rooman taidekentän vuosikymmeniä kartoittanut näyttely Ritratto di una città. Arte a Roma 1960-2001 oli toisaalta erinomainen yhdistelmä kulttuurihistoriallisista dokumenteista (valokuvia, julisteita, postikortteja jne.) koostuvaa aikajanaa ja kyseisten vuosikymmenten taidetta. Vastaava katsaus jonkin suomalaisen kaupungin taidekentän muutoksiin olisi varmasti ilahduttava löytöretki niin tekijöille kuin kävijöille.

2013-04-09 15.09.00

Rooma-kokonaisuuden jälkeen ihmettely siirtyi taiteesta museon toimintaan: toiseksi suurin galleriatila oli tyhjillään, ja julisteiden päivämääristä päätellen oli sitä ollut jo helmikuusta lähtien. Houkuttelevalta näyttänyt museokauppa oli neljältä iltapäivällä suljettu ilman ennakkovaroitusta tai selittävää viestiä ovessa. Oleskelutilassa oli ilmeisesti menossa remontti, mutta asiakkaiden pääsyä työkoneiden keskelle ei ollut rajoitettu saati infokylteillä selitetty. Arkipäivinä hiljaisiin museoihin tottuneenakin Macron ilmapiiri vaikutti seisahtaneelta – huolimatta suurimman galleriatilan käynnissä olevasta näyttelyrakentamisesta. Rehellisesti sanoen harmitti – olisin vilpittömästi halunnut pitää tästä mukavasti lähestyttävästä ja muutoin kiinnostavalta vaikuttavasta museosta, joka varmasti mahdollistaisi moninaisia taiteeseen liittyviä hankkeita kattonsa alla. Jospa sitten vaikka ensi vuonna uudestaan.

2013-04-09 15.40.24

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s