MAXXI Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo

MAXXI on hieman Rooman ydinkeskustan ulkopuolelle jäävä varsin uusi kansallinen nykytaiteen museo, joka nimensä leikkisän yhdistelmän mukaisesti esittelee kokoelmapuolelta 1900-luvun taidetta ja vaihtuvien näyttelyiden muodossa nykytaidetta. Tämänkertainen vierailuni MAXXIin oli jo toinen: vuosi sitten katsastamani kokonaisuus ei kaikilta osin onnistunut vakuuttamaan, jonka vuoksi päätin antaa museolle toisen mahdollisuuden.

2013-04-09 13.22.44

Harmillisesti samat ongelmakohdat hiersivät edelleen. Museorakennuksen arkkitehtuurista voi varmasti perustellusti olla useaa eri mieltä, mutta omalla kohdallani edelleen toisen kerran jälkeen päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi (liian usein) arkkitehtuurin dominoivuus teosten yli. Isoja, tilaa ympärilleen vaativia teoksia oli (jälleen) sijoitettu hieman porrastasanteita muistuttaville alueille ja vastaavasti suurten salien korkeus ja ilmavuus jäi usein hyödyntämättä. Voin vain arvella, kuinka osassa tiloja hyvin hallitsevat kiinteiden rakenteiden tummanharmaat betonipinnat tai kirkkaan punaiset teräspalkit ovat ripustusta pohdittaessa hieman haasteellisia mukaan otettavia.

2013-04-09 12.13.51

Näyttelyiden puolelta kiitosta täytyy antaa Fiona Tanin Inventory-kokonaisuudesta, joka tosin oli ripoteltu eri puolille museota toisiinsa kiinnittymättömiin tiloihin. Kolmannen kerroksen näyttelytilassa pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan automaattista äänimaisemaa. Audio-oppaiden tapaan korville laitetaan kuulokkeet ja pientä lähetintä kannetaan kädessä mukana: näyttelytilassa olevat sensorit aktivoivat laitteesta tietyn ääniraidan kun kävijä siirtyy tietylle alueelle tai tietyn teoksen vaikutuspiiriin. Laite toimii täysin automaattisesti ja vierailija voi vain harhailla saleissa mielensä mukaan. Vastaavan tekniikan kuvittelisi mahdollistavan jatkossa oivallisia sovelluksia niin perinteisissä ääniopastuslaitteissa kuin taidepuolellakin – oma ensikosketus ainakin oli varsin positiivinen.

Jälkihuomiona vielä hauska infotaulu (jonka visualisointiin olisi kyllä voinut kiinnittää enemmän huomiota). Vastaavia tarkkoja lukuja mitä ihmeellisemmistä museoon liittyvistä seikoista kysellään oppailta usein – pisteet siis ainakin yrityksestä vastata kävijöiden tiedonkaipuuseen.

2013-04-09 12.54.07

MAXXIa voikin suositella käyntikohteeksi, mikäli 2000-luvun wau-museoarkkitehtuuri kiinnostaa. Nykytaiteen ystäville löytyy museon laajasta näyttelytarjonnasta lähes varmasti ainakin jotain kiinnostavaa, ja samalla matkalla on mukava katsella Roomaa hieman ydinkeskustan ulkopuolelta.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s