Pompeji ja Herculaneum

Teimme Roomasta kahden päivän matkan Pompejia ja Herculaneumia katsoman. Vesuviuksen säilömät kaupungit kuuluvat todennäköisesti lähes jokaisen vanhemmasta historiasta kiinnostuneen matkailijan toivelistalle, enkä voi sanoa olleeni poikkeus.

2013-04-15 12.59.48

Vierailu oli mieleenpainuva kokemus, jota on syytä suositella lämpimästi. Koeteltuja vinkkejä rauniokestävyyden parantamiseen ovat myös sään mukainen varustautuminen ja neuvojen kysyminen: infosta saa alueen kartan ja jalkojen säästämiseksi henkilökunta voi jo etukäteen merkitä siihen suljetut ja avoinna olevat kohteet. Audio-oppaan vuokraamista kannattaa harkita, mikäli ei halua kuluttaa aikaa oman sijainnin paikallistamiseen ja opaskirjan tietouden yhdistämiseen.

2013-04-16 12.17.31

Jos aikaa on vain päivä, suosittelisin suuntaamaan Herculaneumiin Pompejin sijasta. Kompaktin kokoisempi kaivausalue on jokseenkin paremmin säilynyt ja ainakin omalla käyntikerrallamme hieman vähemmän täynnä.

Karttaa hetken aikaa katselemalla molemmissa paikoissa voi jäädä ihmettelemään niitä valtavia alueita, joita ei toistaiseksi tai ehkä koskaan tulla kaivamaan auki. Säilyvyyden kannalta näin on varmasti parempi – esimerkiksi Pompejin valtava vuosittainen kävijämäärä tarkoittaa raunioiden kovaa kulutusta ja jonkin verran myös ilkivaltaa. Toisessa vaakakupissa painaa aidon historiallisen kokemuksen välittäminen ja sen myötä tapahtuva menneisyyden parempi ymmärtäminen ja arvostaminen, joiden merkitystä ei myöskään sovi aliarvioida. Nykytilanteen kaltainen järjestely, jossa yleisöllä on pääsy rajattuihin kohteisiin ja muut varataan eri tutkimusprojektien käyttöön tai jätetään tällä hetkellä kaivamatta vaikuttaa toistaiseksi toimivalta kompromissilta – olisikin mukava kuulla esimerkiksi kysymykseen perehtyneiden arkeologien ajatuksia aiheeseen liittyen.

2013-04-16 13.01.13

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s