Priscillan katakombit

Aikaisemmat Rooman reissut eivät ihme kyllä vielä tähän mennessä ole sisältäneet käyntiä katakombeissa. Kaupunkituntemuksen aukkoa paikkasimme suunnistamalla ystävän suosittelemiin Priscillan katakombeihin Via Salerian varrelle.

Käynti tähän osaan katakombiverkostoa käy paikalla sijaitsevan benediktiiniluostarin pihan puolelta, jossa ystävälliset nunnat ottivat vastaan pääsymaksun ja ohjasivat odottamaan englanninkielisen oppaan vapautumista. Priscillan katakombeihin ei pääse ilman opasta, mikä alas laskeutumisen ja muutaman käännöksen jälkeen osoittautui mitä luontevimmaksi ratkaisuksi – eksymisen vaara oli ilmeinen, ja toki katakombeja sekä niissä jäljellä olevaa esineistöä on myös syytä pystyä valvomaan ja suojelemaan.

Priscillan katakombeissa sijaitsee varhaisin tunnettu kuvallinen esitys Neitsyt Mariasta ja Jeesuslapsesta. Kuva Wikimedia Commons.

Priscillan katakombeissa sijaitsee varhaisin tunnettu kuvallinen esitys Neitsyt Mariasta ja Jeesuslapsesta. Kuva Wikimedia Commons.

Opastus itsessään oli vahvasti italiaan taittuvasta englannista huolimatta varsin hyvä: perusasioita katakombien käytöstä ja historiasta sekä kristinuskosta. Plussaa oli myös opastettavien huomion kiinnittäminen kristinuskon erilaisiin symboleihin sekä niiden esiintymiseen eri puolilla katakombeja. Rooman katakombiverkoston laajuuden ymmärtäminen pienen palan kokemisen kautta oli vierailun parhaita puolia – kylmänkosteat ja hämärät käytävät lisäsivät nekin elämyksellisyyttä hyvällä tavalla (kun samalla seurueemme seurasi turvallisesti opasta).

Priscillan katakombeille löytäminen vaatii hieman kikkailua Rooman julkisen liikenteen kanssa, jolloin vaara joutua ajattomaan bussilimboon kasvaa suuresti. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, mikäli toiveissa on käydä varsin maltillisia vierailijamääriä vetävässä katakombissa, jossa on tilaa myös hiljaisuudelle opastusmonologin ohessa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s