Firenzen museovarauksia ja Galleria dell’Accademia

Kolmen päivän tehoisku Firenzeen tuotti hieman ennakoitua vähemmän museovisiittejä. Syynä oli saapumispäivämme maanantai ja keskiviikolle osunut pyhäpäivä, joka vappunakin tunnetaan. Tiistaille oli siis ladattava kiinnostavia museokohteita oikein urakalla. Harmikseni havahduin keskiviikon pyhäluoneeseen vasta puolitoista viikkoa ennen matkan alkamisajankohtaa, jonka vuoksi liput Uffiziin jäivät saamatta – tiistai oli jo paria viikkoa ennen matkapäiviämme myyty loppuun.

Kokemuksesta viisastuneena voinkin vinkata tekemään museovaraukset hyvissä ajoin – historiallinen kaupunki museoineen on lopulta varsin pieni, turistivirrat eivät niinkään. Firenzen museoiden on-line -lippuvarausjärjestelmä toimi suhteellisen hyvin, mutta järjestelyt paikan päällä olivat kaoottiset. Käytännössä verkossa varataan sisäänpääsyaika: ohjelma antaa vartin aikaikkunoita, joiden sisällä lipun lunastanut pääsee museoon. Tai pitäisi päästä. Itse osuimme jonottamaan puhtaasti sattumalta tarpeeksi/mutta ei liian aikaisin suhteessa omaan sisäänpääsyaikaamme. Jonottamaan on siis syytä varautua vaikka olisi ajan varannutkin.

Jonotustungosta.

Jonotustungosta.

Kyseinen tilanne koettiin Galleria dell’Accademian lippujen ja sisäänpääsyn kanssa. Uskoisin rakennuksessa käynnissä olleiden korjaustöiden hieman pahentaneen tilannetta, tai ainakin museon aulassa vallitsevaa tilanpuutetta (esimerkiksi laukkusäilytystä ei vieraille ollut tarjolla lainkaan, vaikka kokorajoitukset olivat normaaliin tapaan voimassa). Hieman myös aavistelin oireita viime vuosien (?) aikana voimakkaasti lisääntyneistä kävijävirroista, joiden käsittelyssä ei vielä oltu päästy aivan ajan tasalle. Poikkeuksellisesti nettipuolen infra oli tällä kertaa kunnossa konkreettisten järjestelyjen jäädessä kauas sujuvasta (tai miellyttävästä) palvelukokemuksesta.

Itse Accademia oli kuitenkin miellyttävä käyntikohde. Selvästi keskeneräiset kunnostustyöt antoivat (melko) valmiin yläkerroksen osalta myös viitteitä esillepanon sekä saavutettavuuden parantamisesta ja yhdenmukaistamisesta. Erityisesti keskiajan taiteen osuus oli antoisa, kunhan sen luokse oli ensin pujotellut Michelangelon Daavidin ympärillä esteettisiä halvauksia saaneiden kanssavierailijoiden ohi. Kiinnostuneet ja/tai harrastuneet jaksanevat jonotushässäkän, mutta mikäli ajatuksissa on vain käydä jossakin museossa Firenzen vierailun aikana suosittelen suuntaamaan väljemmille vesille joihinkin vähemmän suosittuihin kohteisiin.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s