San Marco

Toinen etukäteen varattu Firenzen museokohde oli San Marco. Entisessä dominikaanikonventissa sijaansa pitävä museo oli tunnelmallinen ja väkimäärältään hieman väljempi vierailukohde, jonne suunnistimme erityisesti Fra Angelicon freskojen perässä. Freskot ovat säilyneet alkuperäisillä paikoillaan muun muassa konventin yläkerroksen kammioissa. Taidehistoriallisesti olikin erittäin mielenkiintoista ja antoisaa katsoa 1400-luvun taidetta vaihteeksi lähellä sen alkuperäistä kontekstia, eikä modernin museon seinälle nostettuna.

Fresko kammiossa 7: Kristusta pilkataan. Kuva Wikimedia Commons.

Fresko kammiossa 7: Kristusta pilkataan. Kuva Wikimedia Commons.

Yläkerroksen käytävillä kulkiessamme huvitimme itseämme pohtimalla, mahtoiko Fra Angelico koskaan väsyä maalaamaan ylivoimaisesti suosituinta ristiinnaulitun kuvaa kammioiden seinille aina uudelleen ja uudelleen. Kenties ei – sinänsä monotonisen aiheen eri variaatioissa riitti vivahteita ja syvennyttävää vielä vuosisatojen jälkeenkin.

Taiteen lisäksi San Marcossa oli esillä näyttelykokonaisuus, joka käsitteli kirjoittamista ja eri tekstien jäljennystyötä konventissa. Seuralainen huomautti joistakin asiavirheistä niin tekstien kuin kirjoitusvälinerekonstruktioidenkin kohdalla, eikä katsauksen esillepanokaan täysin vakuuttanut. Yleistunnelma ei kuitenkaan kärsinyt, ja sivusta kuultujen keskustelupätkien perusteella San Marco voi odottaa lähitulevaisuudessa vielä muutamia kävijöitä lisää. Borgiat TV-sarjan tunnetuksi tekemän Savonarolan kammiota nimittäin kuuluivat etsivän useat museossa kierrelleet seurueet. Vaikka sarjasta ei välittäisikään suosittelen silti käyntiä ainutlaatuisessa ja mielenkiintoisessa museossa, jossa tunnelma on kohdallaan.

2013-04-30 10.52.16

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s