Museum Ludwig

Aivan Kölnin päärautatieaseman kupeessa sijaitseva Museum Ludvig on odottanut vierailua jo hetken – tai oikeammin minä olen odottanut käynnille sopivaa aikaa ja mielentilaa. Vartoilu kannatti, sillä sattumalta osuimme liikkeelle kansainvälisenä museopäivänä (ICOM Saksan aikataulun mukaisesti 12.5., Suomessa viikkoa myöhemmin 18.5. – ken tietää mistä moinen ero? Kenties äitienpäivään sattuva ajankohta olisi Suomessa sekoittanut kuvioita…).

2013-05-12 17.17.13

Päivän kunniaksi (kaikissa Kölnin museoissa tarjottu) ilmainen sisäänpääsy lämmitti mieltä ja kohotti koko museon tunnelmaa. Harvoin näkee niin eläväistä näyttelytilaa – kaupunkilaiset olivat tosiaan poikenneet museoon sunnuntaista nauttimaan ja mielipiteitä vaihdettiin tiiviisti niin Phil Collins -näyttelyssä kuin kokoelmaripustuksenkin puolella. Samalla päivä sai jälleen haikailemaan mielikuvista, joissa museot ovat kirjastojen tapaan helposti lähestyttäviä ja kaikille kävijäryhmille saavutettavia oppimisen ja viihtymisen tiloja (en mene nyt laikaan siihen ”taloudellinen realiteetti – kokoelmien arvostus – ja muut argumentit” -keskusteluun, mielikuville oleellisempi oli se hyvä tunnelma, joka esimerkiksi Museum Ludwigissa tuona päivänä vallitsi).

2013-05-12 17.31.25

Näyttelyistä täytyy mainita erikseen Saul Steinbergin ilahduttava The Americans, joka esitteli taiteilijan vuoden 1958 Brysselissä pidetyn maailmannäyttelyn Yhdysvaltojen pavilijonkia varten valmistamia ”kollaasi-seinäkkeitä”: havaintoja amerikkalaisesta elämäntavasta kirpeästi ja ironisella otteella. Nillitystä seuraakin sitten ripustamisesta. Mustavalkovalokuvassa näkyy teosten sijainti maailmannäyttelyn pavilijongissa, jossa katsoja on voinut ottaa hieman etäisyyttä kohteeseen ja nähdä eri kohtauksia toisiinsa lomittuneena. Värikuvassa näkyvä Museum Ludwigin versio ei vastaavaa mahdollisuutta suonut – en kaivannut yksi yhteen jäljentämistä, mutta kylläkin sen verran tilaa että edes yksi kokonainen kohtaus olisi ollut mahdollista nähdä kokonaisuutena.

Kaikkiaan Museum Ludwig jätti silti hyvän mielen, suosittelen tutustumista!

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s