Idylliä etsimässä Ars Novassa

Turku Biennaali värittää Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turun taidekesää omalla tutulla panoksellaan. Kuluvan vuoden teema idylli jäi kuitenkin itseltäni näyttelyssä saavuttamatta. Sinänsä laajan teeman alle oli valikoitunut teoksia, jotka useimmiten eivät tuoneet aiheeseen uutta tai yllättävää näkökulmaa – tuttuja teemavariointeja en varsinaisesti odottanutkaan näkeväni. Monesti erityisesti teosten esittelytekstejä lukiessa teeman ympärille kudotut aasinsillat tuntuivat jopa nykytaiteen näkökulmasta ohuilta ja pitkiltä.

2013-05-27 16.53.22

Osa töistä olisikin todennäköisesti päässyt paremmin oikeuksiinsa ilman esitettyä kytkentää idylliin. Jäin pohtimaan, millaisen teoksen olisi pitänyt olla, jotta sitä jollakin tavoin ei voisi liittää idylli-tematiikan alle? Toisaalta voi olla että en vain ymmärtänyt näyttelyn pointtia: kenties tarkoitus olikin sanoa, että idylli on tavalla tai toisella niin keskeinen osa nykyistä kulttuuriamme, että kaikki taide aina jollakin tavoin kommentoi sitä – suunnasta tai toisesta.

Teemaan johdattelevassa esittelyhuoneessa sai ripustaa (tunnelmia ja mielentiloja edustavia) kuvia idyllijanalle.

Teemaan johdattelevassa esittelyhuoneessa sai ripustaa (tunnelmia ja mielentiloja edustavia) kuvia idyllijanalle.

Näyttely itsessään oli kuitenkin näkemisen arvoinen: teeman ajoittaisesta ohuudesta huolimatta esillä oli paljon kiinnostavia tulkintoja. Lisäksi täytyy aina olla iloinen kun nuorten taiteilijoiden töille annetaan asiantuntevan museon tarjoamat mahdollisuudet käyttöön. Palvelu oli ystävällistä, päivä aurinkoinen ja Turun alkukesä ilahdutti – ajatuksia herättänyt taidenäyttelykäynti tässä yhdistelmässä oli pelkkää plussaa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s