Suomen valokuvataiteen museo

Suomen valokuvataiteen museo onnistuu kerta toisensa jälkeen ilahduttamaan kekseliäällä ja luovalla suhtautumisellaan yleisötyöhön. Kenties sovin muutoinkin hyvin museon kohderyhmään, mutta muun muassa jooga museossa, Purku-klubit, omalla puhelimella helposti käytettävä kännykkäguide, sekä Kysy museolta (toteutettu yhteistyössä useiden museoiden kanssa) ja Kuka kuvasi -palvelut ovat mielestäni hyviä esimerkkejä monialaisista ja helposti lähestyttävistä museotoiminnan muodoista: kehuja siis museolle!

 2013-06-06 14.42.18

Näyttelyiden puolella tarjolla oli kokemusta ja uusia kykyjä. Vesa Ojan amerikansuomalaisuuden juuria ja nykypäivää taltioiva Finglishnäyttely oli mielenkiintoinen kurkistus Yhdysvaltojen sellaisiin osiin, joita harvemmin näkee populaarikulttuurissa tai uutisissa. Identiteetin, juurien ja minäkuvan muodostumista pohtiville teoksille on muutoinkin tilausta yhä homogenisoituvan länsimaisen kulttuuripiirin sisällä. Hieman aavemainen tunnelma aiheutui kun katsoessani kuvausprojektin tekemisestä kertovaa dokumenttia liiketunnistimella toimivat salivalot menivät pois päältä ja jäin pimeähköön kulmaukseen yksin videon kanssa. Taustoittava filmi itsessään oli hyvä: olisin mieluusti katsonut sen vaikka heti näyttelyn aluksi, joskin takakulma oli varmasti visuaalisesti parempi katselupaikan sijoituskohta.

 2013-06-06 14.41.51

Toisena laajana näyttelykokonaisuutena esillä oli nuorten valokuvausopiskelijoiden töitä. Summer School -näyttelyn esittämä aiheellinen kysymys kuului: ”Mitä on olla valokuvaaja, kun kaikki ovat valokuvaajia?” Vastaus kysymykseen oli monimuotoinen – teosten aiheet ja tekniikat vaihtelivat laidasta laitaan, ja mukaan mahtui niin hyviä oivalluksia kuin teoreettista pohdintaa. Ehkä varsinaista argumenttia valokuvauskoulutuksen tarpeellisuudesta olisi voinut edelleen terävöittää: ajoittain vastaus näyttelyn ydinkysymykseen tuntui käpristyvän kehäpäätelmään, jossa taidevalokuvaus on tärkeää, koska se on tärkeää. Joka tapauksessa mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää katsottavaa: oiva kulttuurikohde kesäpäivälle.

Advertisements

1 Comment

Filed under museot, taide

One response to “Suomen valokuvataiteen museo

  1. Pingback: Hillittyä hulvattomuutta: Surrealismia ja silmänlumetta Suomen valokuvataiteen museossa | frau Ylänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s