Neanderthal Museum

Sarjassamme yllättävän hyviä erikoismuseoita yllättävän lähellä oli viime lauantaina visiteerattu Neanderthal Museum – 15 minuutin junamatkan päässä omasta kaupunginosastamme. Vastaanottotiskillä iloinen virkailija tiedusteli mistä tulemme, ja merkitsi virallisen Wuppertal-osoitteen sijaan asuinpaikaksi Suomen – ”näyttää paremmalta tilastoissa”. Tämä tilastoapu museolle suotakoon, ja toivottavasti myös jatkossa yhä lisää kävijöitä – lauantaina vilinää oli varsin mukavasti.

2013-06-15 13.37.32

Neanderthal Museumissa vierailun jälkeen voi nimittäin todella sanoa oppineensa jotain uutta. Neandertalin ihminen aiheena on peruskävijälle varmasti sen verran vieras, että pakostakin mukaan tarttuu uutta tietoa. Näyttely oli rakennettu loivan spiraalin muodossa ylöspäin kohoavalle leveälle kulkuväylälle, joka oli jaoteltu temaattisiin kokonaisuuksiin (uskonto, yhteisöt, perhe, materiaalinen kulttuuri, elintavat, jne.). Perustiedot olivat saatavilla eri mittaisten kuva- ja tekstiyhdistelmien muodossa, lisäksi käytössä oli laaja skaala muita esitystapoja diakuvista videoon, nukkekohtauksiin ja itse kokeiltaviin tulentekopisteisiin.

Erottaisitko tavallisiin vaatteisiin puetun neandertalinihmisen väkijoukosta?

Erottaisitko tavallisiin vaatteisiin puetun neandertalinihmisen väkijoukosta?

 Jokaiselle vierailijalle annettiin kuulokkeet mukaan: mielenkiintoinen systeemi, johon en ole muualla törmännyt. Kuulokkeet ovat siis pelkät kuulokkeet, jotka liitetään eri aiheiden yhteydestä löytyviin plugeihin, jonka jälkeen alkaa nauhoitettu ääniopastus/dramatisoitu kohtaus. Plussaa keveydestä ja todella helposta käytettävyydestä, miinusta äänenvoimakkuussäädön puuttumisesta (ja ainakin itselläni englanti-kieliadapterin toimimattomuudesta). Veikkaisinkin, että museon laitteisto on luotu juuri sellaisessa vaiheessa, jossa mp3-tekniikka on vielä ollut liian kallista, mutta audio-opastukset jo selvästi aistittava trendi.

Nukkekohtaus. Etualalla paikkoja kuulokkeiden liittämistä varten.

Nukkekohtaus. Etualalla paikkoja kuulokkeiden liittämistä varten.

Kiitosta täytyy antaa nuorempien kävijäryhmien huomioimisesta – tämän suhteen oli selvästi viime aikoina tehty töitä – sekä museon itseensä mahduttamasta valtavasta tietomäärästä. Moitteita ehkä hieman hyvin moninaisten esitystapojen käytöstä: loppua kohden alkoi jo lipsua sekalaisuuden puolelle. Kaipaamaan jäin myös jonkinlaista aikajanaa, joka olisi konkretisoinut mittavaa ajallista etäisyyttä käsitellyn aiheen ja nykyisyyden välillä. Näyttelyn lopussa museon yläpäädyssä sijaitsi mahtavalla metsänäkymällä varustettu edullinen museokahvila. Ulkona oli lisäksi viitoitettu kävelyreitti alkuperäisille kaivauspaikoille. Mielekäs kohde erityisesti aiheesta kiinnostuneille – varmasti mukava parituntinen myös vaikkapa dinosaurusinnostusvaihetta eläville lapsille.

2013-06-15 14.51.19

Suomalaisissa museoissa harvemmin nähtyä tuotekehittelyä.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s