Melankolinen maatuskanukke: Pilvikartaston matkassa

David Mitchell: Pilvikartasto (Sammakko, 2012)

Rauhallinen sunnuntai on kohtalokas päivä kirjallisuusblogien lukemiselle. Vaikka omat kirjallisuusvarastot ovat vähissä haluaa vain lukea lisää, suunnittelee uusien kirjojen hankkimista ja ryhtyy kirjoittamaan lukemistaan teoksista.

Suomireissulla poikkesin Turussa aina yhtä mukavalle tuulelle saavalla Sammakolla, josta oikeastaan etsin Riikka Pulkkisen uusinta pokkarimuodossa (kiinnostuneille tiedoksi, tulee markkinoille kuulemma marraskuussa, ilmeisemminkin ovelasti vasta joulun alle siis), mutta jossa minulle sittemmin painokkaasti suositeltiin David Mitchellin Pilvikartastoa.

 2013-06-26 09.52.18

Täytyy lausua kiitokset suositteluista. Pilvikartasto pyyhkäisi mukaansa ja tarjosi samalla huolellisesti sommitellun kokoelman eleettömästi mutta kauniisti toisiinsa laskostuvia aika- ja aihekerroksia. Kirja oli kuin melankolinen maatuskanukke, joka ensin kootaan kokoon pienemmästä alkaen ja puretaan sitten taas palasiksi. Erillisissä tarinoissa liikutaan niin eri ajankuvien kuin kirjoitustyylien välillä: yhdistäviä teemoja on muutamia, ja halutessaan eri osia yhdistämään voi myös kuvitella ohuen punaisen langan. Pääpaino pysyy kuitenkin yksittäisten kertomusten eheydessä. Hauskasti lukija pääsee myös koettelemaan omia mieltymyksiään – sopiiko pirtaasi enemmin 1930-luvun elitistinen kirjekokoelma vai 1990-luvun kelmeä veijaritarina?

Suosittelen ennakkoluulotonta tarttumista kirjaan ja vaikka pitkää junamatkaa, kesäpäivä riippumatossa toiminee myös hyvin. Uskaltaisikohan sitä tarttua myös kirjasta tehtyyn elokuvaan?

Advertisements

Leave a comment

Filed under kirjat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s