Centre Céramique ja kulttuuripallon paluu

Maastrichtin keskustan kupeessa, liki vuoden 1992 merkkilinjaa sijaitsee kirjasto-kulttuurikeskus Centre Céramique. Kirjastotoiminnan lisäksi keskuksessa on esillä pienehköjä vaihtuvia ja pysyvämpiä näyttelyitä. Sanomalehtiä selaillessa voi nauttia kupin kahvia ja ihastella näkymää Maas-joelle. Sen sijaan englanninkielistä infoa nettisivuilta ei silmiin osunut, käsittämätöntä.

 2013-06-25 10.29.24

Omat pohjoismaiset oletusarvoni paljastuivat, kun paikalliskontakti kertoi kirjastokortin hankinnan maksavan käyttäjälle peräti 50 euroa – julkiset palvelut voidaan ymmärtää monella tavalla. Hinta voi kuulostaa pieneltä verrattuna siihen, kuinka monta kirjaa (tai tallennetta) sillä saisi ostettua, mutta veikkaisin ainakin Suomessa vastaavan maksun kirpaisevan kipeimmin juuri paljon kirjaston käytöstä hyötyviä ja nauttivia ryhmiä (opiskelijat, eläkeläiset, lapsiperheet, pienituloiset). Kiitos siis jälleen, Suomen kirjastolaitos, olet omasta ja muiden mielestä mitä parhainta julkista palvelua.

 2013-06-25 15.13.29

PS. Maastricht hakee yhdessä ympäröivien keskusta-alueiden kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunkistatusta vuodelle 2018. Centre Céramiquenkin ulkoseinässä sijainnut logo visualisoi näitä eri keskuksia. Näyttävätkö värikkäät pallot tutuilta?

Advertisements

Leave a comment

Filed under kirjat, kulttuurihistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s