Marres Centre for Contemporary Culture

2013-06-26 11.51.38

Marres oli Maastrichtin kulttuurikohteista selvästi itselleni haastavin. Eniten hämmennystä aiheutti todennäköisesti keskuksen nimen ja sen sisällään pitämän näyttelyn ristiveto. Contemporary art on suomeksi nykytaide, mutta mitä on contemporary culture? Nykykulttuuriako, joka sanana voi suomeksi viitata niin moneen, että se helposti ei viittaa enää oikein mihinkään. En saanut määritelmästä oikein otetta edes englanniksi, mutta kenties kaiken ei tarvitse määritelmiin taipuakaan. (Siksi olikin lopulta melkein sääli, kun lähtiessämme kuulimme että syksyllä aloittava uusi johtaja tulee todennäköisesti viemään Marresia enemmän selkeästi nykytaiteen suuntaan.)

 2013-06-26 12.10.06

Viehättävään vanhaan rakennukseen sijoitetuissa näyttelytiloissa oli tällä kertaa esillä Il faut que le masque ait dansé -näyttely, joka tarkasteli keräilyn, kokoelmien ja esittämisen problematiikkaa yhdistämällä yksityiskeräilijän kongolaisia naamioita ja nykytaiteilijoiden tulkintoja. Koska tapani mukaan en jaksa kovin pitkään syventyä pitkiin kirjallisiin selityksiin (tähän näyttelyyn opasti kokonainen erillinen vihkonen), tyydyin käyskentelemään huoneesta toiseen uteliaan hämmentyneessä tilassa, joka lopulta saattoi olla varsin hyvä lähestymistaktiikka. Artefaktien alkuperäiskontekstista ja -kulttuurista irrottaminen sekä siirto vieraaseen esteettis-historialliseen ympäristöön on aihe, jonka on hyväkin hämmentää.

 2013-06-26 12.05.02

Näyttelyn mukaan eurooppalaiset keräilijät viittaavat afrikkalaisnaamioiden aitouteen lauseella ”Il faut que le masque ait dansé”, ”naamion täytyy olla tanssinut”, joka todistaa naamion käytöstä sen alkuperäisessä rituaalifunktiossa. ”Aitous” liittyy länsimaissa vahvasti esineen (käyttö- tai valmistus)historiaan – hyvä kysymys onkin, onko kyseessä kaikki kulttuuripiirit sisäänsä sulkeva tapa aitouden määrittelyyn? Tai toisin päin: mitä matkailija etsii etsiessään vaikkapa aitoa Roomaa? Voiko esimerkiksi jotain kaupunginosaa kutsua epäaidoksi vain siksi, että se on suunnattu turisteille? Usein toistettuja, mutta silti aiheellisia kysymyksiä. Fiiliksiä kannattaa näyttelykäynnin jälkeen muuten purkaa viehkossa Marres Kitchenissa, lounasta saa tarjoiltuna myös rauhalliselle sisäpihalle.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s