Deutsches Historisches Museum ja näyttelyhelmi

Kaksi lomaviikkoa Berliinissä pahoittelevat blogin puolelle aiheuttamaansa radiohiljaisuutta, mutta lupaavat vastineeksi museofiilistelyjä pääkaupungin sykkeestä.

Lomaa varten laaditun, toistakymmentä kohdetta käsittäneen ”toivelistauksen” ulkopuolelta ensimmäiseksi käyntikohteeksi valikoitui yllättäen Deutsches Historisches Museum, näkyvän katumainontansa ansiosta.

2013-07-14 15.40.48

Teemavuosi näkyi vahvasti katukuvassa.

Vuosi 2013 on Berliinissä teemavuosi nimeltä Zerstörte Vielfalt / Diversity Destroyed / Berlin 1933–1938, jonka piiriin kuuluu yli 40 eri puolille kaupunkia levittyvää kokonaisuutta. Kaikki käsittelevät kansallisosialismin nousun myötä tuhottua monimuotoisuutta, ja Deutsches Historisches Museum pyrkii näyttelyllään esittelemään ja tuomaan yhteen näitä moninaisia projekteja ja kokonaisuuksia. Varsinainen näyttely olikin puoliksi projektien esittelytila: museon laatimat tekstit taustoittivat ja sitoivat yhteen eri projektien teemoja laajemmiksi kokonaisuuksiksi, ja tarjosivat samalla tarpeellista historiallista kontekstitietoa. Kokonaisuus oli hieman ahdas ja päällekäyvä (ehkä liian pieneen tilaan sijoitettu), mutta hyvin laadittu ja selvästi kiinnostusta herättävä. Kyseinen kokonaisuus oli myös poikkeuksellisesti kaikille kävijöille maksuton, hienoa!

 2013-07-14 17.37.25

Varsinainen helmi odotti kuitenkin vaihtuvien näyttelyiden puolella: Rund um die Welt / Around the World -näyttely esitteli Deutsches Historisches Museumin kokoelmiin kuuluvia matkailujulisteita, pääosin 1920- ja 1930-luvuilta. Koko kokonaisuus oli varsinaista silmäkarkkia, ja (allekirjoittaneen arjen kuvakulttuuriin suuntautuneesta intohimosta johtuen) myös sisällöllisesti äärimmäisen mielenkiintoinen.

 2013-07-14 15.56.12

Rund um die Welt -näyttelyn julisteiden matkassa kävijä pääsi kurkistamaan paitsi mahtavan graafisen suunnittelun aikakauteen, myös aikalaisten matkailuodotuksiin, mielikuvamarkkinoinnin varhaisvaiheisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin stereotypioihin, matkailun sosiaalihistoriaan, sekä vieraiden kulttuurien kiehtovuuteen ja pelkoon. Näyttelytekstit olivat napakkoja ja hyvin laadittuja, kaipaamaan jäin ainoastaan hieman lisää kriittistä luentaa esimerkiksi vahvasti tyypittelevien Afrikka-aiheisten matkailujulisteiden yhteyteen. Ripustus oli hieno: julisteiden henkeen sopivan täyteläinen, mutta ei ahdas. Värejä oli käytetty paljon, mutta harmonisesti – niiden avulla myös rajattiin eri teemoja omiksi kokonaisuuksikseen. Puolueellisen ja subjektiivisen arvion mukaan Rund um die Welt oli kaiken kaikkiaan yksi Berliinin-matkan hienoimmista näyttelykokonaisuuksista, lämmin käyntisuositus kaikille, jotka vielä elokuussa kaupungissa mahdollisesti piipahtavat!

 2013-07-14 16.26.05

[Pääsisipä tekemään vastaavan katsauksen (ja näyttelyn) suomalaisten museoiden kokoelmista. Mahtavaa graafista osaamista löytyy kokoelmista varmasti vaikka kuinka paljon, myös suomalaisilta suunnittelijoilta – samalla tulisi varmasti esiin uusia näkökulmia suomalaisten matkustamisen ja matkailuodotusten kulttuurihistoriaan.]

1 Comment

Filed under arjen kuvat, kulttuurihistoria, museot

One response to “Deutsches Historisches Museum ja näyttelyhelmi

  1. Pingback: Rund um die Welt – matkalle valmistautuessa | frau Ylänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s