DDR Museum

DDR Museum on voimakkaasti interaktiivisuuteen ja kokemuksellisuuteen panostava museo aivan Mitten kaupunginosan vilkkaimmilla turistitienoilla. Käy täällä, jos ilahdut vääntämisestä, nappien painamisesta, ruudun tökkimisestä, laatikkojen availusta, kuulokkeiden sovittelusta, vaatteiden hypistelystä tai Trabantissa istumisesta. Älä käy täällä, jos et (kesällä) ilahdu tungoksesta, valtavasta desibelitasosta, keskeytetyistä lukuhetkistä tai salamavalojen välkkeestä. Käy täällä, jos haluat saada uusia ideoita osallistavien näyttelyiden toteutukseen.

 2013-07-20 14.26.27

DDR Museumissa käynnin jälkeen voi ainakin todeta, että interaktiivisuus todella aktivoi kävijöitä. Pitääkin olla varovainen, että pikkusormen myötä ei mene koko käsi: museossa jossa lähes kaikki on tehty kosketeltavaksi, niiden asioiden, joita kävijän ei olisi syytä vääntää ja kääntää pitää olla mieluusti pultattuina kiinni kantaviin rakenteisiin. Täytyy silti vilpittömästi ihailla museon panostusta kävijän osallistamiseksi – suurin osa vieraista näytti aidosti nauttivan olostaan, eikä näyttelytiloissa ollut jälkeäkään painostavasta hyshys-menttaliteetista.

Vetolaatikkoa voi käyttää näinkin.

Vetolaatikkoa voi käyttää näinkin.

Pidin myös museon äänestä. Elämää Länsi-Saksassa tarkasteltiin järjestelmän epäkohtia voimakkaasti ja selkeästi kritisoiden, mutta tilaa jätettiin myös arkipäivän lempeälle ironialle ja häpeilemättömälle ostalgialle. Tekstit olivat yleisesti ottaen hyvin laadittuja, ja museon henkeen sopivasti niissä myös usein esitettiin kysymyksiä, tokaisuja, ihmettelyjä tai väittämiä suoraan lukijalle osoitettuina. Aihepiiri on valtavan laaja ja tilat tuntuvat niihin mahdutettuun kävijä- ja asiamäärään nähden liian pieniltä. Potentiaalista näyttelyesineistöä ja teemoja nukkumatista asevelvollisuuteen riittäisikin vaikka usean museon tarpeisiin – tämän huomioiden museo onnistuu mielestäni hyvin tasapainottelemaan informaatio- ja viihdearvojen välimaastossa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s