Denkmal für die ermordeten Juden Europas | Memorial to the Murdered Jews of Europe

It happened, therefore it can happen again: this is the core of what we have to say.” -Primo Levi

 2013-07-18 17.16.49

Denkmal für die ermordeten Juden Europas onnistuu siinä, missä moni samaa aihetta sivuava tai käsittelevä museo / muu organisaatio ei täysin lunasta odotuksia. Muistomerkki, ja erityisesti sen alla sijaitseva informaatiokeskus kykenevät tuomaan kävijän ulottuville niin holokaustin valtavan mittakaavan, kuin yksittäisen ihmisen kokemuksen – usein jompi kumpi näistä jää puutteelliseksi.

 2013-07-18 17.37.07

Informaatiokeskuksen näyttely on rakennettu taitavasti. Kävijä saa ensin tiivistetyn aikajanan muodossa käsityksen kansallissosialistien harjoittamasta terrorihallinnosta, jonka jälkeen siirrytään mikrotasolle: holokaustin aikaisiin päiväkirja- ja kirjemerkintöihin. Tämän jälkeen on vuorossa esittelyitä eri puolilta Eurooppaa kotoisin olevista ja hyvin erilaisia elämäntyylejä edustaneista juutalaisista perhekunnista, joiden elämän natsit tuhosivat. Teksti- ja kuvapainotteisesta tilasta siirrytään pimeään huoneeseen, jossa kansanmurhan uhrien nimiä heijastetaan yksi kerrallaan seinälle, kertojaäänen samalla summatessa nimen takana olleen ihmisen elämäntarinan. Lopussa palataan makrotasolle: kartoilla näkyvät holokaustin maantieteelliset paikat, jonka jälkeen kävijällä on vielä mahdollista itse tietokannasta etsiä uhrien nimiä tai lisätietoja paikkakunnittain.

Informaatiokeskukseen on onnistuttu rakentamaan paitsi laadukas näyttely, myös kunnioittava tunnelma: suuresta väkimäärästä huolimatta tilat harvoin vaikuttivat ahtailta, ja valitsemaansa aiheeseen sai tutustua omassa rauhassa vailla hälyä tai tungoksen tuntua. Plussaa luonnollisesti myös pääsymaksuttomuudesta.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s