KW Institute for Contemporary Art

Harmittelen usein sitä, että en käy enemmän gallerioissa. Ehtimiseen ei oikein voi vedota, sillä oman valinnan mukaanhan sitä aikaa käytetään. Usein käy kuitenkin niin, että museot priorisoituvat kuin huomaamatta listan kärkipäähän. Galleria- ja museokokemuksen ero pohdin jälleen kerran vieraillessani KW Institute for Contemporary Artin tiloissa Berliinin Auguststraßella.

2013-07-25 12.52.09

Omalle käyntikokemukselleni merkitsevin ero muodostuu usein kontekstitiedon määrästä. Gallerioiden luonteeseen kuuluu tarjota taiteelle paikka ennen kaikkea taiteen vuoksi: nostaa esillä oleva kokonaisuus itsessään syventymisen ja mielenkiinnon kohteeksi. Museot sen sijaan pyrkivät kontekstoimaan, asettamaan esittelemänsä taiteen sen kulttuurilliseen ja historialliseen viitekehykseen, sekä usein myös taidehistorian jatkumolle. Yleistys on sellaisenaan toki liian karkea, mutta huomaan silti kerta toisensa jälkeen kiinnittäväni huomion samaan seikkaan, siinä missä joku toinen varmasti pohtisi organisaation rakennetta tai erilaisia rahoituspohjia.

 2013-07-25 13.05.37

Kontekstia pohdin myös KW:ltä mieleen jääneessä Kader Attian REPAIR. 5 ACTS -näyttelyssä. Kokonaisuus käsittelee eurooppalaisen kolonialismin historiaa eräänlaisena pieleen menneiden korjausliikkeiden sarjana, sekä kyseenalaistaa siirtomaahallinnon tukena tarkoitushakuisesti käytettyjen tieteellisten taksonomioiden luonteen. Itselleni riittävä kontekstitieto – jota onneksi oli KW:n puolelta melko hyvin tarjolla – on edellytys Attianin tapaisen taiteen ymmärtämiselle, ja (ainakin jonkin asteinen) ymmärtäminen puolestaan edellytyksenä taiteesta nauttimiselle. Lähteissä vannotin taas itseäni käymään gallerioissa useammin – tutulta museomaaperältä poistuminen auttaa toisinaan näkemään puun metsältä.

Advertisements

Leave a comment

Filed under taide

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s