Museum für Naturkunde

Kulttuuri- ja taidehistoriaan ensisijaisesti kohdistuvaan kiinnostukseeni nähden huomaan käyväni varsin usein luonnonhistoriallisissa museoissa. Fossiilien, luurankojen ja mineraalikabinettien viehätys muodostuu luonnonhistoriallisissa museossa vallitsevasta tunnelmasta, jossa aistii olevansa todella vanhojen asioiden äärellä. Berliinin Museum für Naturkundessa heti ensimmäisessä salissa hypätään dinosaurusten seurassa ajassa 150 miljoonaa vuotta taaksepäin. Keskiössä on itseoikeutetusti maailman suurin koottu dinosaurusluuranko Brachiosaurus brancai, joka onkin varsin vaikuttava ilmestys.

 2013-07-26 14.03.57

Erityisen vaikutuksen tekivät kuitenkin museon lanseeraamat ”Juraskoopit” (katso vinha animaatio linkin takaa). Kyseisillä ”kiikareilla” luurankoon tarkentaessa katsoja näkee ensin luurangon siten kuin se näyttelytilassa näkyy. Tämän jälkeen kiikariruudulla näkyy, kuinka luuranko saa sisäelimet ja lihakset, päällensä nahan, ja lopulta seuraa pieni animoitu filminpätkä, jossa ajassa takaisinpäin palannut dino vaeltaa tyypillisessä elinympäristössään – lajista riippuen syöden tai syödyksi tullen. ”Juraskoopit” olivat erityisesti lapsikävijöiden keskuudessa suuri hitti, mutta en heti keksi parempaa tapaa tarjota dinosaurustietoutta aikuiskävijöillekään. Selkeä, havainnollinen, kaikille kävijöille kielestä tai iästä riippumatta sopiva esitys oli kiehtova, riittävän lyhyt ja silti tieteelliseen tietoon pohjautuva erittäin hieno toteutus!

2013-07-26 14.47.10

Erityisiä kehuja keräsi myös Museum für Naturkunden märkäkokoelmien (Nass-Sammlung/Wet Collections: mikä mahtaa olla oikea suomenkielinen termi?) esillepano, jonka lasiseinien ulkopuolelta kävijä voi ihailla yhteensä yli 80 tonnia etanolia sisältävää kirjavaa pullorivistöä erikokoisine sisältöineen. Lisäksi museo oli onnistunut tuotteistamisessa: kaupassa myytiin kaikenlaista ”pieni dinosaurustutkija” -tavaraa laajalla valikoimalla ja hintahaarukalla, mutta tarjolla oli myös lähiaikoina ilmestynyttä populaaria tutkimuskirjallisuutta. Mahtava oli museon peda-tila Humboldt Exploratorium, jonka kaivauspaikalla synttäreiden tai kurssien järjestäminen on varmasti elämys erityisesti nuoremmille paleontologin ammatista haaveileville museokävijöille. Museum für Naturkunde lienee taattu hitti lapsikävijöiden keskuudessa, mutta kehotan myös muilla kokoonpanoilla liikkuvia seurueita ennakkoluulottomasti katsastamaan luonnonhistorian hienouksia.

Leave a comment

Filed under museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s