Kesälomalukemisto

Kesälomalla Berliinissä oli mukana sekalainen lukemisto. Muutama kirjakandidaatti oli reissuun varta vasten valittu mukaan, loput poimittiin paikan päältä. Matkan lopussa matkalaukkuepätoivoa eivät suinkaan aiheuttaneet vaate- tai tuliaisostokset, vaan kirjat. Niin kuin aina. Ohessa muutama lause omista preferensseistäni.

 2013-07-29 18.27.46

Orhan Pamuk: New Life (faber & fader, 1997)

New Life oli ensimmäinen Pamukini, ja tuntuu että kirjailijan matkaan tulen palaamaan vielä monta kertaa. Kaunis, kiehtova ja sopivan surumielinen. Sopi hyvin yhteen ajankohtaisena uutisaiheena (eri ilmenemismuodoissa) vuodesta toiseen pysyvän länsimaistumisen kammon kanssa. Jos aikomuksenasi on matkustaa pitkä matka busseilla, ota tämä kirja matkalukemiseksi.

Caitlin Moran: Moranthology (Eburu Press, 2012)

Fanitan Morania persoonana, feministinä ja hyvän TV-maun omaavana kriitikkona. Moranthology oli How To Be a Womania kevyempi ja aiheiltaan paljon hajanaisempi. Tekstien keskinäinen taso vaihteli tämän mukaisesti: joukkoon mahtui niin brittipopulaarikulttuurin outouksia (joista en ollut koskaan kuullutkaan), kuin järkyttävän hyviä tiivistyksiä isoista ja tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista. Lisäksi nauroin ääneen. Usein.

Neil Gaiman: Anansi Boys (Headline Review, 2005)

Gailmaniin tulee tartuttua säännöllisen epäsäännöllisesti, ja Anansi Boys oli juuri sellainen kevyt, nokkavan nokkela rantalukeminen, joita lomalle pitää olla vähintään yksi. Gaimanin tuotantoa lukeneille ei suuria yllätyksiä ole luvassa, mutta notkeista kielikuvataivutuksista sopii silti nauttia, mieluusti jäinen drinkki kädessä.

Sadie Jones: The Outcast (Vintage Books, 2007)

Selkeästi lomakirjojen suurin pettymys. Kurjuutta, pahuutta, epäonnea, onnettomuuksia. Kun kaikki sattuvan yhden ja saman päähenkilön harteille kannettavaksi, alkaa uskottavuus koetella tämän lukijan äärirajoja. Edes sotienjälkeinen Englanti tapahtumapaikkana ei pelastanut, kun kaikki ympärillä ahdistaa.

Siri Hustvedt: Living, Thinking, Looking (Spectre, 2012)

Alkuärsytyksen jälkeen olen alkanut pitää Hustvedtin kirjoista. Living, Thinking, Looking oli toinen kerta ei-fiktiivisen Hustvedtin matkassa, ja teemat olivat vanhoja tuttuja niin Shaking Womanista kuin kaunokirjalliselta puoleltakin. Kirjoittaja on hyvä ja tuntee aiheensa. Esseekokoelmassa olikin mukana teräviä, analyyttisiä, selkeästi pitkän pohjatyön vaatineita kokonaisuuksia. Tyylille ominaisesti kirjassa on panostettu erityisesti vaikean tiedejargonin saattamiseen luettavaan muotoon, mutta kannattaa silti varautua keskittymään ja käyttämään aivojaan: varmasti niin kuin Hustvedt haluaisikin.

Advertisements

1 Comment

Filed under kirjat

One response to “Kesälomalukemisto

  1. Pingback: Museum of Innocence | Viattomuuden museo | frau Ylänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s