TIM

TIM lyhentyy sanoista Staatliches Textil- und Industriemuseum, sijaitsee hieman Augsburgin keskustan ulkopuolella, ja keskittyy perusnäyttelyssään tekstiilien valmistuksen historiaan. Onneksi näyttelyyn on löydetty hyvin ihmisläheinen näkökulma: keskiössä on teknisten yksityiskohtien sijaan ihmisen ja koneen vuorovaikutus, sekä tekniikan kehityksen aiheuttamat muutokset yksilö- ja yhteisötasolla. Tekstiiliteollisuuden kautta avautuu kurkistuskulma saksalaisen teollisuuden nousuihin ja laskuihin, sekä näiden mukanaan tuomiin sosiaalisiin vaikutuksiin.

 2013-08-20 12.36.38

Perusnäyttely on nimeltään Mensch Maschine Mode – teollisuusnäkökulman rinnalla mukana kulkeekin luontevasti muodin vaihtelu varhaisista uimapukukankaista nykyisiin teknisiksi kutsuttuihin tekstiileihin. Erityisen oivallisia olivat eri pisteille sijoitetut infonäytöt, joista sai nappia painamalla katsella esimerkiksi varhaisten kutomokoneiden toimintaa hidastettuna, tai vertailla kangaspainantatekniikan kehitystä. Vielä informatiivisemmiksi ne olisivat muuttuneet lisäämällä kielivalikkoon vaikkapa englannin nyt ainoana vaihtoehtona olleen saksan rinnalle. Kehuja kuitenkin mahdollisuudesta usein käsin tunnustella kussakin pisteessä käsiteltyä tekstiilimateriaalia: tekstiilit aiheena vaativat ehdottomasti taktiilisen puolen huomioimista, joka TIMissa oli toteutettu hienosti.

 2013-08-20 13.50.36

Vaihtuvana näyttelynä oli hyvin esteettisesti toteutettu Textile Architektur, joka nimensä mukaisesti liikkui tekstiilien ja arkkitehtuurin kohtauspinnoilla. Näyttely myös onnistui tuomaan mukavasti uutta tietoa ja erityisesti ahaa-elämyksiä – tuonkin arkisen keksinnön taustalla on vaikutteita tekstiiliteollisuuden tuotantotavoista. Vaikka näyttely lyhyesti aihetta sivusikin, vielä lisää olisin halunnut kuulla tekstiiliarkkitehtuurin ja kestävän kehityksen mukaisen suunnittelun suhteesta. Augsburgin museoiden joukosta TIM erottui edukseen, ja museo tarjoaakin hyvän näkökulman myös kaupungin modernimmasta historiasta kiinnostuneille.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s