Fuggerei

Vielä viimeiset kuvat Augsburgin kulttuurikohteista. Fuggerei on tiettävästi maailman vanhin sosiaalisen asutuksen muoto, Jakob Fuggerin vuonna 1521 Augsburgin kunniallisesti köyhtyneille kansalaisille perustama asutuskortteli. Aikanaan Fuggerin vallankumouksellinen idea oli auttaa köyhtyneitä asukkaita auttamaan ”itse itseään”: tarjoamalla edullinen ja ihmisarvoinen asuminen mahdollistettiin myös töiden vastaanottaminen.

Hienointa Fuggereissa on ehdottomasti sen jatkuvuus nykypäivään: kortteleita ei ole museoitu elottomiksi, vaan 67 rakennukseen sijoittuvissa 140 asunnossa asuu yhä nykyään noin 150 asukasta. Vuokra ei ole kokenut inflaatiokorotuksia, vaan on edelleen sama kuin perustusajankohtana. Nykyvaluutalle käännettynä asuminen maksaa 0,88 euroa vuodessa (joskin tämä summa ei sisällä lämmityskuluja), sekä kolme eri rukousta perustajan ja Fuggerin perheen puolesta rukoiltuna päivittäin – toivon todella että tälle on erillinen kohta vuokrasopimuksessa! Toiminta rahoitetaan kokonaan lahjoitusvaroin, niin nyt kuin ennenkin.

2013-08-21 12.33.35

Parhaimmillaan Fuggerei onkin rauhallisesti aurinkoisena päivänä kierreltynä. Kävelyn lomassa voi poiketa 1500-luvun mukaisesti kalustettuun ”malliasuntoon”, Fuggerein historiaa esittelevään näyttelyyn tai toisen maailmansodan ajoista kertovaan bunkkeriin. Parasta on kuitenkin paikan ainutlaatuinen tunnelma, josta nauttimiseen riittää lyhytkin kävelylenkki hyvää tehneiden rakennusten lomassa.

Advertisements

Leave a comment

Filed under kulttuurihistoria, museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s