Göreme Open Air Museum

Göreme Open Air Museum on yksi Kappadokian harvemmista ammatillisesti hoidetuista ja huolletuista, luola-arkkitehtuuria ja asutusta esittelevistä kohteista. Todennäköisesti luostarikeskittymänä toimineen laakson nähtävyydet, ensisijaisesti erittäin kiehtovat kirkot taidokkaine freskoineen, ajoittuvat 900–1100-luvuille. Göreme on yksi Turkin ensimmäisistä UNESCO:n maailmanperintökohteista, jonka listalla se on pitänyt paikkaa jo vuodesta 1984.

 2013-09-08 12.11.26_2

Ammatillisuus ja virallinen tunnustus näkyvät myös kävijämäärissä, jotka ovat selvästi muita kohteita runsaampia. Harvemmin tallattuja reittejä suosivan matkailijan kannattaa silti pysähtyä myös Göremessä: vaikka kohteissa tarjolla ollut tietomäärä ei omaan makuuni riittävä ollutkaan, oli sitä kuitenkin monin verroin enemmän kuin muualla. Pääsylipun oheen olisin mielelläni ostanut esimerkiksi aluetta ja sillä sijaitsevia rakennelmia yksityiskohtaisemmin esittelevän info-vihkon, mikäli sellainen olisi ollut tarjolla. Audio-oppaita näytti moni vierailija viisaasti suosivan, mutta harmi kyllä niiden tarjoaman tiedon äärelle ei enää kotona reissua muistellessa voi palata: siksi olisin kaivannut kohtuuhintaista ja suhteellisen kevyellä konseptilla tekstimuotoon toteutettua vastinkappaletta.

 2013-09-08 12.30.30

Göremen kiertelyyn kannattaa varata riittävästi aikaa ja mukavat kengät – esteettömästä kulusta on turha haaveilla, mutta verrattuna moniin muihin kohteisiin pääsee museon alueella kohtuullisesti liikkumaan esimerkiksi lasten kanssa. Vierailijoita varten rakennettuja portaita ja kaiteita on tarjolla osassa kohteita. Sisätiloissa valokuvaus on pääsääntöisesti säilyvyyssyistä kielletty, mutta hienoja näkymiä maisemakuvauksesta kiinnostuneille on tarjolla runsaasti. Muista käydä myös hieman sisäänkäynniltä sivuun jäävässä Tokali-kirkossa ihailemassa arvokkaalla lapis lazulilla toteutettuja kauniita freskopintoja.

Advertisements

Leave a comment

Filed under museot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s